Smaakmakende Kaviaar

Posted by Rens 28-01-2018 0 Comment(s)

 

 

Sinds ik LindenFood ben begonnen heb ik al enorm de drang mij te onderscheiden van het gros van de leveranciers en al helemaal van de supermarkten. En in het bijzonder in kwaliteit. Het zou natuurlijk wel fantastisch zijn als supermarkten meer gezonde dingen gaan verkopen!

Als het de bedoeling is om je te onderscheiden hoe kan dat dus beter met kaviaar. Nou klinkt dat altijd als iets dat word gegeten bij de meest rijken mensen die daar kleine kapitalen voor neer tellen, maar het beeld dat ik er bij had is wel te niet gedaan. En om iedereen kennis te kunnen laten maken met kaviaar gooi ik het direct ik de uitverkoop! Hoe gaaf is dat dan?!

 

Daarnaast vind ik het altijd leuk om te weten waar bepaalde voeding vandaan komt, wat de achterliggende gedachte is en in dit geval waarom het zo bijzonder is. Dus heb ik even de mooie genomen om het even in te typen bij google en voilà, ik heb echt genoten van dit stuk en ik wist het ook allemaal echt niet, dus ik ben weer wat wijzer geworden. J  

 

Kaviaar, ook wel het zwarte goud genoemd, bestaat uit de onbevruchte eitjes van de steur en wordt beschouwd als een delicatesse. De naam "kaviaar" is afkomstig van het Perzische woord خاگ‌آور  (Khag-avar). De eerste kaviaareters waren Perzen (Iraniërs) die geloofden dat kaviaar hun uithoudingsvermogen en hun potentie zou verbeteren. Negentig procent van de kaviaar die op de markt gebracht wordt, is ofwel van Russische of van Iraanse afkomst.

 

De oude Egyptenaren en de Feniciërs aten al kaviaar. Tijdens de middeleeuwen was in Rusland de consumptie van kaviaar voorbehouden aan de hoge klassen, die kaviaar aten als vleesvervanger op vastendagen omdat de Russisch-orthodoxe Kerk het eten van kaviaar toestond. In Europa werd kaviaar in die tijd beschouwd als voedsel voor de boeren. Een beroemde anekdote betreft de receptie die werd aangeboden door Lodewijk XV van Frankrijk aan de ambassadeur van tsaar Peter de Grote. De ambassadeur gaf zijn gastheer een doos kaviaar. Tot verbazing van iedereen spuwde Lodewijk XV het uit. In de negentiende eeuw was kaviaar een hoofdgerecht op de tafels van de Russische aristocratie en de tsaren boden het hun voornaamste gasten aan. In de VS daarentegen, in die tijd de eerste producent in de wereld vanwege de immense vangsten in de rivier de Delaware, werd kaviaar gebruikt door de massa's vanwege hun lage kosten. Een Griekse handelaar ontdekte rond 1780 de Russische kaviaar en ging deze aanprijzen als luxeartikel.

 

 

Tijdens het Interbellum na de Russische Revolutie van 1917 werd kaviaar in het rijke Westen een element van onderscheid en goede smaak. Dit was het gevolg van de emigratie van veel Russische aristocraten naar Parijs in de jaren twintig. Belangrijk voor de verspreiding ervan waren de gebroeders Petrossian, die een overeenkomst hadden met de Russische regering voor de exclusieve exportrechten van Russische kaviaar. De broers Petrossian presenteerden het product op de Wereldtentoonstelling in Parijs in 1925 (ze waren wel zo voorzichtig om kwispedoren te plaatsen, voor het geval het publiek het niet lustte).

 

Maar het was miljardair Charles Ritz, zoon van César Ritz, die het kaviaarverbruik onder de high society stimuleerde. Sindsdien behoort kaviaar tot de favoriete gerechten als onderdeel van gastronomische menu's bereid door prestigieuze hotels.

 

Het visbestand van de wilde steur wordt ernstig bedreigd door verschillende factoren: de vervuiling van de Kaspische Zee en de rivier de Wolga, de sterke daling van de waterspiegel in de Kaspische zee (deze daalt met bijna een halve meter per jaar), de overbevissing in het verleden, de arbeidsintensieve productiemethode en het feit dat de steur al een redelijke leeftijd moet bereiken eer de kaviaar "geoogst" kan worden. Bijkomend probleem is dat elke vis gedood moet worden om het product te kunnen "oogsten", waardoor er per vis slechts één opbrengst mogelijk is. Hierdoor kan kaviaar dus niet beschouwd worden als een vegetarische delicatesse, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het ei van een kip.

 

In meerdere landen wordt al wel geëxperimenteerd met het kweken van steur.

 

Naargelang het soort steur waarvan de eitjes zijn, onderscheidt men:

 

kaviaar van steur

uit de Kaspische Zee

beloegakaviaar (Huso huso) (zilverachtige tot zwarte kleur)

asetrakaviaar (Acipenser gueldenstaedti) (zwart tot groenachtig grijs)

sevrugakaviaar (Acipenser Stellatus) (donkergrijs)

kalugakaviaar (Huso dauricus) uit de Siberische rivier de Amoer:

imitatiekaviaar (niet van de steur en mag in principe de naam "kaviaar" niet dragen)

lompviskaviaar (rood of zwart; de kleur wordt verkregen door middel van natuurlijke kleuring)

 

wilde zalmkaviaar uit Alaska (rood van kleur)

forelkaviaar (oranje van kleur)

Sardijnse kaviaar is eigenlijk geen kaviaar, maar de gedroogde en samengeperste kuit van de harder. Deze specialiteit – 'bottarga' genaamd – wordt liefkozend 'Sardijnse kaviaar' genoemd. Soms wordt ze ook gemaakt van de eieren van tonijn of zwaardvis.

 

In Nederland produceert men haringkaviaar. Rijpe kuit van winter- of zomerharing wordt stevig gezouten en vervolgens enkele weken in de pekel gehouden waarbij er steeds zout wordt toegevoegd aan het pekelbad. Vervolgens wordt de haringkuit afgevuld in vaatjes en voornamelijk naar Japan geëxporteerd. Deze haringkaviaar staat daar bekend als kazunoko en is een dure delicatesse.

 

 

 

Mocht u het willen uitproberen? Dan is dit uw kans! Kijkt u maar eens op:

https://lindenfood.com/etenswaar/kaviaar/

 

Daarnaast moet ik jullie mijn excuus maken, ik had waanzinnige foto’s gemaakt van een heerlijk gerecht van mij, maar helaas door een nieuwe update in mijn Iphone kan ik deze niet gebruiken. In mijn blog kan ik dat nieuwe bestand niet openen en dat wist ik niet. Dat is dus nu verholpen, volgende ronde zal ik het dubbel en dwars goedmaken met jullie!

 

Naast de fantastische kaviaar actie heb ik nu ook de heerlijke Kiki-health in de actie! Echt nog steeds een van mijn favorieten en zeer zeker een waanzinnig en gezond product! Echt een aanrader! Die zijn te vinden op:

https://lindenfood.com/etenswaar/supplementen/kiki-health/

 

Ook heb ik bedacht om een fantastich pakket van Kiki te verloten dus hou daarvoor goed mijn pagina in de gaten!

 

Ik hoop dat jullie er weer van hebben genoten! Ik zeer zeker!


 

Leave a Comment