Smaakmakende Bubbels!

Posted by Rens 15-12-2019 0 Comment(s)

 

Het oudjaars feest is bijna aangebroken en dat houd in, BUBBELS! Nou word er al graag een bubbeltje gedronken met kerst en natuurlijk ook andere aangelegenheden ( een bubbeltje mag altijd! ) maar met oudjaar gaat iedereen los. 

 

Champagne mag echt alleen uit de champagne streek komen in Frankrijk. Honderden jaren geleden kwam met er al achter dat de ligging, het klimaat, de wint, de zon uren en de ondergrond voor wijn zeer bijzonder is. Samen met de manier van wijn maken en de hoeveelheid regels creëert met daar iets unieks. En is de naam en de omgeving beschermd.

 

De landen er om heen, die net als Frankrijk te maken hebben met een prachtig terrior ( klimaat en ondergrond ) hebben uitgevonden hoe zij een soort gelijk product kunnen maken, maar dan onder een andere naam. Helaas is deze naam niet beschermd, waardoor er veel slechte kwaliteit in omloop is en dus ook de naam bedoezeld is. 

Echter zijn er in Italië, Spanje en Portugal vergelijkbare producten die op de zelfde manier gemaakt worden als Champagne, op een soort gelijk terrior. 

 

Voor Italie is dat prosecco, voor Spanje is dat Cava, voor Portugal is dat Espumante. Zelfs in andere delen van Frankrijk worden er alternatieve gemaakt voor champagne, dit heet dan crémant. 

 

Voor nu is de Italiaanse prosecco erg belangrijk. Tijdens mijn kortte verblijf in Italie ben ik in aanraking gekomen met een bubbel die de naam prosecco draagt, helaas roept die niet bij de zelfde dingen op als champagne. Veelal heb ik de indruk van goedkope bocht als ik een fles zie. 

Van deze prosecco was de fles een kunstwerk en aangenaam gezicht en dit maakte dat de verwachting al een stuk beter. 

Bij proven sloeg ik stijl achter over, wat een smaak! Zo zuiver zo puur en zo verdomd lekker. Dit had niets meer met prosecco te maken maar meer met champagne. Ik was verbijsterd en verkocht! 

 

Dankzij de eigenaren van het wijnhuis Terre di san venzanzio kwam ik er achter dat zijn hun wijn maken in een gebied die alle kenmerken heeft van de champagne streek en zij de wijn op de zelfde manier maken waardoor je dus een zelfde soort product krijgt.  Dat wonder mooie gebied heet Valdobbiadene. De verschillende wijnen die zij maken hebben alle medailles gewonnen, de hoogst haalbare medailles die gewonnen kunnen worden als mousserende wijn. 

 

Mocht u nog geen keuze hebben gemaakt dan hoop ik dat u deze fenomenale wijn een kans geeft!

 

Wegens de komende feestdagen en de drukke periode is dit de laatste blog van het jaar. Vanaf begin januari kom ik weer bij u met een volgende smaakmakende blog!

 

Hele fijne feestdagen iedereen en een heel gelukkig en voorspoedig nieuwjaar!

Leave a Comment