Smaakmakende olie uit Spanje en Griekenland

Posted by Rens 24-11-2019 0 Comment(s)

 

 

Bij LindenFood, het bedrijf waar ik alle producten verkoop die ik importeer, draait alles om bijzondere producten. Een uniek en nieuw product, de manier waarop er om gegaan word met de natuur, het maken van het product tot het verhaal er achter. 

De rede dat ik dit belangrijk vind is dat er naar mijn mening te veel producten op de markt zijn die voor de massa zijn, waarbij er met niets anders rekening word gehouden, dan het snel en veel produceren van de producten, ten koste van alles.  

 

Zo zijn er bij mij veel producten te verkrijgen die onderscheidingen krijgen voor. De mensen achter die producten zijn echte visionairs. 

Zo ook de oprichters achter de olijfolie die ik verkoop. De November fruits uit Griekenland en de Vieiru uit Spanje. 

Beide merken zijn zo uniek dat ze behoren tot de beste olijfolie uit dat land. 

 

Olijfolie word vaak gezien als een standaard product, dat vooral niet veel mag kosten. Echter gaat het bij olijfolie net zo ver als wijn. Je kan proeven en ruiken waar het vandaan komt en de kwaliteit hangt af van de locatie en de hoeveelheid zon die de bomen krijgen. Er word rekening gehouden met bestrijding middelen en de voeding van de bomen. 

Daarnaast zijn er ook verschillende manieren waarom er uiteindelijk olijfolie word gemaakt. Dit allemaal heeft effect op de prijs. Echte goede olijf olie is duur maar een bijzonder product, puur en uit de natuur. 

 

Onze olijfolie komt uit Spanje en Griekeland waar een olijfboom ongeveer 5 tot 10 kilo olijven per jaar produceert. Wat goed is voor 1 tot 2 liter olijfolie. Er zijn dus aardig wat olijven nodig om zo ongelofelijk veel olijfolie te produceren. Kijk maar eens in de supermarkt hoeveel flessen er wel niet staan. 

 

Binnen 24 uur naar de oogst worden de olijven verwerkt tot 3 soorten olijfolie. 

De belangrijkste en de duurste is de Vierge, de olie van de eerste persing. Deze persing is mechanisch dus er word alleen druk uitgeoefend en dus niet verhit en er worden geen andere middelen gebruikt. Deze olie heeft de puurste smaak, is niet zuur maar lekker fruitig en vol van aroma’s. Dee variant word ook wel extra vierge genoemd. 

Dan is er nog geraffineerde olijfolie, hier gaat wat smaak verloren door de verhitting en het afkoelen. Op deze manier worden de onzuiverheden uit de olie gehaald. 

Als laatste is er de gewone olijfolie. Dit is een mengelmoesje van de vierge en de geraffineerde olijfolie. 

 

Uiteraard vallen er ook olijven van de bomen af en worden er olijven afgekeurd, van deze olijven worden de goedkopere olie van gemaakt.    

 

Olijfolie is rijk aan onverzadigde vetten en vitamine E wat beide erg goed is voor ons lichaam. 

 

Van het bijzondere merk Vieiru hebben wij ook olijfolie met smaakjes, aan deze olijfolie zijn pure ingrediënten toegevoegd. Zo is er olijfolie met basilicum. Neemt u eens een kijkje bij ons?

 

Graag tot een volgende smaakmakende blog! 

Leave a Comment